NM-final 2012
Foto: Johan Adeström/Lina Sjölie
Vem blir mästare i Norge? Stian Holmen-Jensens Stabaek eller Simon Stavis Solberg? (Obs. Bilden är manipulerad)

Fredag 9 Mar 2012 09:57

Kan ett nytänt Solberg rubba mästarna?

- Stabaek favorit i helnorsk NM-final

Den norska bandysäsongen kulminerar imorgon lördag, då striden om "Kongepokalen" står mellan de regerande mästarna Stabaek IF och mästarna från 2010 - Solbergs SK. De senaste årens giganter i norsk bandy och ett vant finalpar, som kombaterat i de fyra av de senaste fem NM-finalerna. I årets final är dock förutsättningarna något annorlunda än vid de senaste finalerna lagen emellan. Denna gång står seriesegrarna Stabaek som - åtminstone knappa favoriter, medan ett nytänt Solberg slår ur underläge.

Hur många gånger kan man nästan vara klara för final? Den frågan har nog malt i Sarpsborgsspelarnas huvuden under veckan. 2-0 i matcher och ledning 5-1, straffmissar i slutminuten, ledning 5-2 i den femte och avgörande semifinalen. Men, ett urstarkt Solberg reste sig gång på gång under semifinalserien och krigade sig till final. Utropstecknen i slutspelet har som vanligt varit – målfarlige Simon Stavis och rutinerade Kjetil Johansen - men också målvakten Ole-Tobias Fevang som storspelat och har en väsentlig del i finalplatsen.

Passar underdog-rollen Solberg?
Under Solbergs senaste NM-finaler har man fått beträda rollen som favoriter, då man såväl 2008 och 2009 blev relativt överlägsna seriesegrare, men senare finalföll mot just Stabaek. En roll som verkar passa Buskerudlaget dåligt.
Förra året missade man t o m finalen efter en minnesvärd rysare mot Mjöndalen i semifinalen - även då efter att blivit seriesegrare. Kan det kanske vara en fördel för Solberg att denna gång komma in som något av underdog och få slå lite ur underläge?

Går Stabaek hela vägen?
På andra sidan väntar så, Norges under 90- och 2000-talets mest framgångsrika bandyklubb - 100 års-jubilerande Stabaek IF från Baerum, som även har privilegiet av att få spela finalen på hemmaplan.
Ett lag som - trots de många unga spelarna besitter mängder av rutin. Detta i tillägg till att man under de senaste säsongerna lyckats hitta formen lagom till slutspelet och final efter att genomfört medelmåttiga serieinsatser. Ett riktigt cuplag, med andra ord!

I år däremot, har man rusat fram som ett lokomotiv genom seriespelet och vann Elitserien med fyra poängs marginal före just Solberg. Då man under tidigare säsonger, under seriespelet uppträtt svajigt och ojämnt har man i år istället lyft sig ett snäpp och visat prov på en betydligt högre lägsta nivå. Ett tillskott – nyförvärvet Christian Waaler har gett tyngd och ännu mer fart på ett redan starkt mittfält, medan skyttekungen Nikolay Jensen fått sitt ordentliga genombrott som lagets farligaste målgörare.

Hur påverkar slutspelet lagen?
Som sagt – lagen är välkända. Det hela sker imorgon på Stabekkbanen i en helnorsk final – då bägge lagen ställer två rakt igenom norska trupper på benen. Bl a återfinns tolv norska VM-spelare.
Ett Stabaek som vilat i en och en halv vecka, efter en relativt bekväm slutspelsresa med 3-0 i matcher mot Hövik. Detta mot ett nytänt och energifyllt Solberg – med en halvdan säsong i bagaget (trots sin andraplats i Elitserien) som nu kommer med ett nytt och fräscht självförtroende efter semifinalserien mot Sarpsborg.

Blir det Stabaeks 19:e guld eller Solbergs tionde?
Imorgon efter kl 18 vet vi om "Kongepokalen" hamnar i händerna på Solbergs kapten - Kjetil Johansen eller Stabaeks Magnus Högevold.

Lagens möten i Elitserien 2011/12:
Stabaek IF - Solbergs SK 7-3
Solbergs SK - Stabaek IF 4-4
Stabaek IF - Solbergs IF 5-9

Tidigare NM-finaler mellan Stabaek och Solberg:
1983 Solbergs SK - Stabaek IF 7-5 (i Oslo)
1988 Solbergs SK - Stabaek IF 5-2 (i Oslo)
1989 Solbergs SK - Stabaek IF 9-1 (i Oslo)
1990 Solbergs SK - Stabaek IF 6-3 (i Oslo)
1995 Stabaek IF - Solbergs SK 3-2 (s.d.) (i Oslo)
1998 Solbergs SK - Stabaek IF 5-4 (s.d.) (i Hauger, Baerum)
1999 Stabaek IF - Solbergs SK 6-4 (i Hauger, Baerum)
2008 Stabaek IF - Solbergs SK 8-5 (i Stabaek, Baerum)
2009 Stabaek IF - Solbergs SK 5-3 (i Drammen)
2010 Solbergs SK - Stabaek IF 8-1 (i Drammen)

Kommentarer fr?n Disqus
Mest lästa