Sverige - världsmästare 2012
Foto: Bildbyrån
Sverige - världsmästare, efter ännu en rysare.

Söndag 5 Feb 2012 13:02

Ny bragd gav Svenskt VM-guld

Mossberg vaknade när det behövdes

På åtta snabba minuter, när det såg som mörkast ut stod Franco Bergmans mannar för en makalös vändning med tre snabba mål från 2-4 till 5-4. Daniel Mossberg, som först tackade nej till VM, ombestämde sig och anslöt till slutmatcherna blev matchhjälte när han genom sina två mål reducerade och kvitterade Rysslands ledning. Hans medregissör Daniel Berlin kunde bara minuter senare slå in det avgörande 5-4 målet i en idrottsprestation som bär bragdens stämpel. Detta var Sveriges elfte VM-guld.

Gårdagens straffhjälte Johan Löfstedt fortsatte på den inslagna banan då han gav Sverige en 1-0 ledning efter en väl avvägd passning från Daniel Berlin. Sverige uppträdde utan respekt mot ett fundersamt ryskt lag och Johan Esplund, som under veckan varit anonym visade äntligen prov på det som finns i honom, då han framförallt i den första halvleken var Sveriges kreativaste spelare och blev också målgörare genom sin 2-2 kvittering. Ett mål som serverades av Daniel Andersson efter att ryssarnas målvakt Roman Geysel slarvat med ett utkast.

Ryska mål på ”svensksituationer”
Mitt i den svenska pressen, vid 1-0 ledningen kom en rysk kvittering efter en individuell prestation av Mikhail Sveshnikov och Ryssland tog steget in i kampen. Men istället för flygande ryska anfall, så kom två av de ryska målen i finalen till på ”svensksituationer”. Finalens tremålsskytt Jevgenij Ivanushkin plockade vid två tillfällen ned lyror i straffområdet och nätade bakom Andreas Bergwall. När samme man slog in 4-2, efter att Ivan Maximov brutit sig fram på vänsterkanten mot ett passivt svenskt försvar, och frispelat just Ivanushkin så var det - liksom igår - brant uppförsbacke för svenskarna.

Mossberg vaknade när det behövdes
Daniel Mossberg (VM-hjälte i finalen 2010) tackade nej till VM-spel, men ändrade sig och fick dyka upp till de avslutande matcherna. Mossberg som inte hunnit komma in i turneringen väntade till slutkvarten då han i ännu en VM-final visade sin kapacitet när det verkligen gällde, då han slog in två nästintill identiska mål. Ett chockat Ryssland hängde, strax efter Mossbergs mål, inte med när den hete Daniel Berlin slog in en kanon i Roman Geysels burtak som betydde 5-4 som också Sverige kunde hålla, trots rysk jakt på förlängning.

"Det blir skönt att åka till Moskva imorgon"
Förbundskaptenen Franco Bergman har delvis fått kritik för sin särbehandling av Mossberg inför VM. Fingertoppskänsla eller inte? Sent om sidor var det VM-finalhjälten från 2010 som på nytt spelade en avgörande roll för Sverige i finalen trots att han under långa stunder var tämligen osynlig.
- Det blir skönt att åka till Moskva imorgon", sade Daniel Mossberg, till vardags i Dynamo Moskva, till TV 3 efter matchen.

Kommentarer fr?n Disqus